2005-10-15 08:33:13• hírek • Szatmár.ro

Az érintés ereje

22151020051.jpgMalajziában az a szokás, hogy az újdonsült anyát az anyja  ...

Malajziában az a szokás, hogy az újdonsült anyát az anyja vagy a nagyanyja a szülést követő második naptól kezdve hat héten keresztül mindennap megmasszírozza. A kutatók szerint a modern nők tanulhatnának ebből a bölcs hagyományból, hiszen számos szülést követő tünet, például a depresszió, a vértolulás vagy az izomgörcs elkerülhető a masszázs segítségével.

Egy depressziós, tinédzserkorú anyákon végzett vizsgálat során az derült ki, hogy a szülés utáni masszázs hatására csökken a depresszió mértéke és a stresszhormonok szintje. Megemelkedett ugyanakkor az anyák szerotoninszintje, amit gyógyszerekben (Prozac) is használnak antidepresszáns hatása miatt, és az EEG-görbéjükön megfigyelt agyhullám-aktivitás jellegéből is a pozitív érzelmek erősödésére lehetett következtetni. A kutatók felhívták az anyák figyelmét gyermekük masszírozására is, ami a gyermekek közérzetét és az anya-gyermek kapcsolatot egyaránt javítja.

A hagyományos társadalmakban elvárják, hogy az anya a születés utáni napokat, heteket együtt töltse gyermekével, az USA-ban azonban általános jelenség az anya és a gyermek szétválasztása. Egy vizsgálat során megállapították, hogy ha az anya a szülést követő két órában egyórányit és a következő három nap során további ötórányit magánál tartja mezítelen gyermekét, sokkal szorosabb, táplálóbb kapcsolat alakul ki közöttük, mint az elválasztás esetén. Öt évvel később azok a gyermekek, akiket így gondoztak, jobb eredményeket értek el nyelvi és IQ-teszteken.

Az érintés fontosságát további bizonyítékok is alátámasztják. Egy vizsgálat során összehasonlították azon koraszülött gyermekek komfortérzetét, akiket anyjuk mezítelenül tartott magánál, s azokét, akiket teljesen bepólyázva adtak az anyának. Az előbbi esetben magasabb oxigénszintet állapítottak meg, ami elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez, és az anyák esetében is kiegyensúlyozottabb tejtermelést figyeltek meg.

Az alvási zavarokkal küzdő gyermekeknél, akiket elalvás előtt szüleik 15 percig maszszíroztak, kevesebb alváskésleltető motívumot figyeltek meg, és hamarabb el is aludtak, mint a nem masszírozott társaik.

Stop!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: